Geocache.fi Ukkostutka

Käyttöehdot

 • Koska palvelu on tuottamaton ilmaispalvelu, rajoittaa tämä käytettävissä olevaa palvelinlaitteistoa. Niinpä ukkostutkan liittäminen muille sivustoille on kiellettyä.
 • Linkittäminen tälle sivustolle on sallittua.
 • Sivuston dataa ei saa käyttää tai julkaista muilla sivustoilla (perusteena Geocache.fi:n copyright sekä Ilmatieteen laitoksen lisenssiehdot).

Yleistä

 • Ukkostutkan salama- ja sadealuetiedot päivittyvät automaattisesti ilman, että sivua täytyy päivittää (reload)
 • Ukkostutka käyttää Ilmatieteen laitoksen avointa dataa (jatkossa "DATA")
 • Perinteinen vastuuvapauslauseke (disclaimer) pätee Ukkostutkan suhteen, eli Ukkostutkan tietoja ei saa käyttää ihmisen tai omaisuuden suojeluun.
 • Geocache.fi pyrkii parhaansa mukaan tarjoamaan palvelun jatkuvasti ja ongelmitta. Kuitenkin ongelmat DATA:n suhteen, poikkeuksellisen suuret käyttäjämärät yms. seikat voivat aiheuttaa ongelmia tiedon ajantasaisuudessa tai palvelun toimivuudessa. Hätätilanteessa palvelun ominaisuuksia voidaan joutua tilapäisesti rajoittamaan taikka jopa sulkemaan palvelu ellei tilanne muutoin ole hallittavissa.

Materiaalin ajantasaisuus

 • Salamatiedot ladataan minuutin välein. Kuitenkaan DATA ei aina päivity näin usein vaan vanhimmat uutena saadut salamatiedot voivat normaalisti olla maksimissaan 5 minuuttia vanhoja. "Salamatiedot ladattu" -kellonaikoihin kirjataan ainoastaan se ajat, jolloin on saatu uusia salamahavaintoja.
 • Sadealueet ladataan viiden minuutin välein mutta niissäkin on ainakin hieman viivettä.

Sadealueet

 • Sadealueiden näyttö on suunniteltu esittämään koko Suomen mittakaavassa käsityksen sadealueista ja niiden liikkeistä.
 • Teknisistä syistä (kuormitus, latausnopeus, siirrettävän datamäärän pitäminen pienenä jne.) sadealuekuvat ovat tarkkuudeltaan hyvin karkeita. Pikselöitymistä yms. esiintyy kuvissa.
 • Lähemmäksi zoomatessa esiintyy mm. kohdistusvirheitä, sadealuiden muoto voi erota tarkemman resoluution sadetutkista sekä pienet sadealueet voivat jäädä näkymättä.
 • Sadealueiden kellonajat tarkoittavat lukuajankohtaa, sadealue kuvastaa siis ainakin hieman aiempaa tilannetta.

Salamahavainnoista

 • DATA sisältää maasalamat osaiskuineen sekä osan pilvisalamoista. Pilvisalamoiden havaintotehokkuus on kuitenkin oleellisesti heikompi. Jos siis lähellä jyrisee mutta salamoita ei tule kartalle näkyviin kyseessä on todennäköisesti pilvisalamat.
 • Maasalamoiden osalta paikannustarkkuus (maakontaktipiste) on tyypillisesti alle 1 km, mutta paikannusvirhe voi olla jopa 25 km mikä on sallittu maksimiarvo.
 • Pilvisalamoiden osalta virhearviot ovat tyypillisesti suurempia, mutta toisaalta niiden sijaintia ei muutenkaan voi täsmällisesti määritellä yhdellä ainoalla pisteellä (ei ole maakontaktia).
 • Yksittäistapauksissa voi esiintyä myös jopa yli 100 km:n paikannusvirheitä.
 • Pilvisalamoista sekä Suomen rajojen ulkopuolella havaituista salamoista johtuen eivät salamamäärät ole verrannollisia Ilmatieteen laitoksen ilmoittamiin vuorokautisiin salamamääriin.
 • Kartalla voi valita pilvisalamat näytettäväksi sinipohjaisella symbolilla. Salamatyypin tunnistus ei kuitenkaan ole absoluuttisen varma joten yksittäisten salamoiden kohdalla tunnistus voi olla virheellinen. Kokonaisuutena tieto voi kuitenkin antaa kuvaa ukkossolujen luonteesta.
Versio- ja yleistä tietoa

13.8.2017
Kiira -myrskyn iskeminen pääkaupunkiseudulle aiheuttikin melkoista ruuhkaa sivuille ja yllättäen loppui Googlekartan limiitit kesken. Tällä hetkellä tutka taas toimii mutta sulkeutuu, mikäli käyttäjämäärä ylittää maksimilimiitin. Suunnitelemme miten Googlen latausmäärähinnoittelun voisi kattaa tällä ilmaispalvelulla.

28.3.2017
Viime kesä ukkosineen meni Geocache.fi:n ukkostutkan kannalta ongelmattomasti. Kesä oli kohtuullisen kevyt eikä mediakynnyksen ylittäviä suurmyräköitä ollut. Pienemmät myräkät tiheämmillä asutusalueilla näkyivät vain pieninä piikkeintä kuormituksessa.

Vuoden ensimmäisiä salamahavaintoja onkin jo kertynyt ja niinpä tarkastin kaiken toimivuuden sekä datalatausten toiminnan ja datan laadun. Mitään ongelmia ei löytynyt vaan tutkan pitäisi olla viimeisen päällä valmiina tarjoamaan tietoa kesän myräköistä.

Tässä on ollut hieman hiljaisempia kesiä mutta jatkuuko sama linja tänäkin kesänä vai onko luvassa jättilööppien kirkuvat otsikot maailmanlopun ukkosista? Ilmajohtoisessa omakotitalossa toivoo toki ensimmäistä vaihtoehtoa... Toisaalta taas kun käy selväksi että toivo on menetetty ukkosen välttämisen suhteen, mikäpä sen parempaa kuin lähteä autolla jahtaamaan kunnon addrealiiniryöppyä.

Täytyy vain yrittää pitää pieni hajurako koska Karkku ja päivämäärä 8.8.2010 on vielä tuoreessa muistissa. Silloin jättirakeet muotoilivat uusiksi niin tiili- kun peltikatteet, autoja laajoilta alueilta ja jopa peltihallien sivuseiniäkin uusittiin vakuutusyhtiöiden piikkiin.

Mutu -tuntumalla, tiettyjen kriteerien ja loogisten päättelyiden valossa, odotan että tulossa on helteinen kesä jonka rajuista ukonilmoista jopa Turku, joka yleensä jää ilman, saa oman suuren osansa. Syksyllä sitten näkee, kuinka oikeaan tai väärään osuinkaan, yksi kriteeri kun on poikkiteloin muuhun nähden. Mutta voin olla jopa kesän paras taikka sitten huonoin ukkosennustaja, riippuen ihan tuurista :D

v3.2 - 24.6.2015
Kesän ensimmäisen varsinaisen ukkospäivän myötä kaikki meni pieleen ja tutkaan ei välillä saanut ollenkaan yhteyttä. Ongelmaa korjatessa täytyi pitää tutka siinä tilassa missä se oli, rajoittamatta toimintoja, että näki missä ongelma on.

Varsinainen syy löytyi sadealuekuvista joihin datalähteessä oli tullut muutoksia ja tästä syystä niiden koko oli Geocache.fi:n ukkostutkapalvelimella muuttunut järjettömän suureksi. Nyt kaikki pitäisi olla viilattu kuntoon (samalla tehtiin myös palvelinsäätöä yms. fiksausta). Toistaiseksi sadealuelistassa määrä on normaalia alhaisempi kunnes kuvadata on päivittynyt.

Pahoittelut ongelmista!

v3.12 - 22.6.2015
Kuntavalinnasta löytyi bugi (esim. Tervo ja Tervola sekoittui), fiksattu

v3.11 - 22.6.2015
Sadealuiden läpinäkyvyys voi nyt toimia myös mm. hieman vanhemmissa selaimissa
Muuta pientä säätöä

v3.1 - 10.8.2014
Pieniä paranteluja tekniikkaan ja ulkonäköön

v3.0 - 8.8.2014
Uudistettu ulkonäkö

v2.9 - 8.8.2014
Sadealueiden fiksausta:

 • Projektiomuunnos, jonka myötä alueiden kohdistus parani huomattavasti.
 • Pehmennetyt sadealuekuvat
 • Oletusläpinäkyvyys muutettu täysin peittävästä 75% peittävään (jolloin kartta kuultaa läpi)

  v2.8 - 6.8.2014
  Lisätty mahdollisuus erotella maa- ja pilvisalamat jolloin pilvisalamat näytetään sinisävyisin kuvakkein.

  v2.7 - 4.8.2014
  Uudelle palvelimelle siirtymisen lisäksi lukuisia muutoksia ja fiksauksia, mm.

 • Luotu tämä sivu mistä löytyy lisätietoa tutkasta.
 • Salamamerkkien pitäisi nyt aina tulla sadealueiden päälle.
 • Sadealueet -latausta muutettu varmistamaan että lataa ja päivittää näytölle aina uudet sadealuetiedot. Ongelman sai tosin esiintymään vain vanhassa IE-selaimessa.

  Historiaa: Helena -myrsky 31.7.2014

  Median ennakkoon laajasti uutisoima Helena -myrsky iski Suomeen 31.7.2014. Tämä jo sinällään aiheutti Geocache.fi:n Ukkostutkalle poikkeuksellisen suuren käyttäjämäärän eikä tilannetta auttanut se, että ukkostutka olikin Geocache.fi:n tietämättä liitetty osaksi muita sivustoja. Kun vielä Aamulehti uutisessaan kertoi Geocache.fi:n ukkostutkasta ylitti käyttäjämäärä kriittisen massan ja ukkostutka kaatui täydellisesti kaataen mukanaan koko Geocache.fi -sivuston.

  Samana päivänä myös muut tahot Ilmatieteen laitosta myöten kärsivät laajoista ongelmista verkkopalveluissaan. Geocache.fi:llä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin poistaa ukkostutka käytöstä koska nopeaa keinoa asian korjaamiseen ei ollut. Seuraavaan iltaan mennessä ukkostutkan hätäversio jo pyöri uudella palvelimella, jolla tehoa on merkittävästi enemmän. Palvelun teknistä toteutusta on sittemmin muutenkin parannettu mutta vasta seuraavan laajan ukkosmyräkän myötä selviää, selviääkö ukkostutka nyt ongelmitta.