Geocache.fi Ukkostutka

Käyttöehdot

  • Geocache.fi:n ukkostutka (jatkossa Ukkostutka) on kaikille avoin ilmainen palvelu. Linkittäminen tälle sivustolle (http://tutka.geocache.fi tai http://ukkostutka.geocache.fi) on sallittua.
  • Ukkostutkan liittäminen osaksi toista sivustoa taikka Ukkostutkan datan käyttö tai julkaisu muulla sivustolla on kiellettyä Geocache.fi:n tekijänoikeuden sekä Ilmatieteen laitoksen lisenssiehtojen perusteella.

Yleistä

  • Ukkostutkan salama- ja sadealuetiedot päivittyvät automaattisesti ilman, että sivua täytyy päivittää (reload)
  • Ukkostutka käyttää Ilmatieteen laitoksen avointa dataa (jatkossa "DATA")
  • Perinteinen vastuuvapauslauseke (disclaimer) pätee Ukkostutkan suhteen, eli Ukkostutkan tietoja ei saa käyttää ihmisen tai omaisuuden suojeluun.
  • Geocache.fi pyrkii parhaansa mukaan tarjoamaan palvelun jatkuvasti ja ongelmitta. Kuitenkin ongelmat DATA:n suhteen, poikkeuksellisen suuret käyttäjämäärät yms. seikat voivat aiheuttaa ongelmia tiedon ajantasaisuudessa tai palvelun toimivuudessa. Ongelmatilanteessa palvelun ominaisuuksia voidaan joutua tilapäisesti rajoittamaan taikka jopa sulkemaan palvelu ellei tilanne muutoin ole hallittavissa.

Materiaalin ajantasaisuus

  • Salamatiedot ladataan minuutin välein. Kuitenkaan DATA ei aina päivity näin usein vaan vanhimmat uutena saadut salamatiedot voivat normaalisti olla maksimissaan 5 minuuttia vanhoja. "Salamatiedot ladattu" -kellonaikoihin kirjataan ainoastaan se ajat, jolloin on saatu uusia salamahavaintoja.
  • Sadealueet ladataan viiden minuutin välein mutta niissäkin on ainakin hieman viivettä.

Sadealueet

  • Sadealueiden näyttö on suunniteltu esittämään koko Suomen mittakaavassa käsityksen sadealueista ja niiden liikkeistä.
  • Teknisistä syistä (kuormitus, latausnopeus, siirrettävän datamäärän pitäminen pienenä jne.) sadealuekuvat ovat tarkkuudeltaan hyvin karkeita. Pikselöitymistä yms. esiintyy kuvissa.
  • Lähemmäksi zoomatessa esiintyy mm. kohdistusvirheitä, sadealueiden muoto voi erota tarkemman resoluution sadetutkista sekä pienet sadealueet voivat jäädä näkymättä.
  • Sadealueiden kellonajat tarkoittavat lukuajankohtaa, sadealue kuvastaa siis ainakin hieman aiempaa tilannetta.

Salamahavainnoista

  • DATA sisältää maasalamat osaiskuineen sekä osan pilvisalamoista. Pilvisalamoiden havaintotehokkuus on kuitenkin oleellisesti heikompi. Jos siis lähellä jyrisee mutta salamoita ei tule kartalle näkyviin kyseessä on todennäköisesti pilvisalamat.
  • Maasalamoiden osalta paikannustarkkuus (maakontaktipiste) on tyypillisesti alle 1 km, mutta paikannusvirhe voi olla jopa 25 km mikä on sallittu maksimiarvo.
  • Pilvisalamoiden osalta virhearviot ovat tyypillisesti suurempia, mutta toisaalta niiden sijaintia ei muutenkaan voi täsmällisesti määritellä yhdellä ainoalla pisteellä (ei ole maakontaktia).
  • Yksittäistapauksissa voi esiintyä myös jopa yli 100 km:n paikannusvirheitä.
  • Pilvisalamoista sekä Suomen rajojen ulkopuolella havaituista salamoista johtuen eivät salamamäärät ole verrannollisia Ilmatieteen laitoksen ilmoittamiin vuorokautisiin salamamääriin.
  • Kartalla voi valita pilvisalamat näytettäväksi sinipohjaisella symbolilla. Salamatyypin tunnistus ei kuitenkaan ole absoluuttisen varma joten yksittäisten salamoiden kohdalla tunnistus voi olla virheellinen. Kokonaisuutena tieto voi kuitenkin antaa kuvaa ukkossolujen luonteesta.
 
Versio- ja yleistä tietoa

16.6.2020 versio 4.31
Parannettu toimivuutta tietyissä puhelinmalleissa.

Info OSM -karttaa koskien: OSM -kartta ei toimi Telian liittymissä (Telian ongelma). Voit valita käyttöön toisen karttavaihtoehdon Kartta -kohdasta taikka vaihtaa käyttöön vaikkapa Googlen nimipalvelimen, jonka IP on 8.8.8.8

22.2.2020 versio 4.3
Lisätty Eurooppa 15 min -näkymä, joka näyttää Euroopan salamatiedot. Koska on mahdollisuus että reippaina ukkospäivinä ominaisuus tuottaa ongelmia palvelimelle ominaisuus on koekäytössä ja sen saattaa joutua tilapäisesti tai kokonaan poistamaan.

7.7.2019 versio 4.2
Salamoiden popup -viestissä on nyt mukana salaman sähkövirta sekä kerrannaisuus. Lisätietoa näistä Ilmatieteen laitoksen artikkelissa Perustietoa ukkosesta

6.6.2019
FMI:n dataan oli ilmaantunut Euroopanlaajuiset salamatiedot. Tämä oli turhankin laajaa joten dataa täytyi karsia. Jätin Suomen ympärille kuitenkin vähän suuremman alueen miltä salamat näkyvät joten lähestyvät rintamat näkyvät paremmin.

25.5.2019
Tutka on nyt uudella palvelimella.

3.8.2018
Salamalämpökartta ei toiminut ollenkaan johtuen suuresta salamamäärästä. Nyt kirjoitettu osittain uusiksi ja toimii, mutta pidemmät ajanjaksot saavat selaimen tällä hetkellä rykimään salamamäärän johdosta.

18.6.2018
Salamalämpökartalle lisätty läpinäkyvyyden valinta. Nyt säde-, pehmennys- sekä peittävyysvalinnat myös pysyvät muistissa vaihdettaessa aikajaksoa. Arvot välittyvät myös sivun osoitteessa joten voi halutessasi tallentaa kirjanmerkkeihin itsellesi parhaiten sopivan lämpökarttanäkymän (vaihda ennen talletusta kerran aikavalintaa jotta arvot päivittyvät sivun osoitteeseen).

7.6.2018 versio 4.1
Kartta saattoi mobiililaitteessa skaalautua väärin; Suomi oli pitkä ja kapea. Nyt pitäisi toimia oikein.

Lisätty oikeaan yläkulmaan "Koko näyttö" -nappi jolla kartta siirtyy koko näytön tilaan. OpenLayers -kartta-alustassa on koko näytön tilassa bugi, josta johtuen tila on täytynyt toteuttaa selainkohtaisin erityismäärityksin. Tästä johtuen koko näytön tila ei välttämättä toimi ainakaan kaikissa mobiililaitteissa.

3.6.2018 versio 4.0
Googlen 11.6. voimaan astuva uusi karttahinnoittelu pakotti kirjottamaan kartan täysin uusiksi. Nyt käytössä on avoin kartta-alusta (OpenLayers) sekä avoimet kartat (OSM & Maanmittauslaitos). Myös salamalämpökartta päivittyi ja sai samalla parannetut ominaisuudet.

Nyt viimevuotisen Kiira -myrskyn aiheuttama Googlekartan limiittiongelma on historiaa eikä kartta siitä syystä enää lakkaa toimimasta. Pullonkaulana onkin enää palvelinteho, mutta kohtuullisen hyvin pitäisi palvelimen jaksaa palvella. Jos kuitenkin suurempia ukkosmyrskyjä tulee niin tarvittaessa pystyy kyllä rajoittamaan kuormitusta ilman että palvelua täytyy kokonaan sulkea.

Katsotaan miten uusi kartta toimii ja paljonko lastentauteja tuleekaan vastaan...

13.8.2017
Kiira -myrskyn iskeminen pääkaupunkiseudulle aiheuttikin melkoista ruuhkaa sivuille ja yllättäen loppui Googlekartan limiitit kesken. Tällä hetkellä tutka taas toimii mutta sulkeutuu, mikäli käyttäjämäärä ylittää maksimilimiitin. Suunnitelemme miten Googlen latausmäärähinnoittelun voisi kattaa tällä ilmaispalvelulla. (Lisäys 7.6.2018: limiittiongelma ratkaistu uudella kartta-alustalla)

28.3.2017
Viime kesä ukkosineen meni Geocache.fi:n ukkostutkan kannalta ongelmattomasti. Kesä oli kohtuullisen kevyt eikä mediakynnyksen ylittäviä suurmyräköitä ollut. Pienemmät myräkät tiheämmillä asutusalueilla näkyivät vain pieninä piikkeintä kuormituksessa.

Vuoden ensimmäisiä salamahavaintoja onkin jo kertynyt ja niinpä tarkastin kaiken toimivuuden sekä datalatausten toiminnan ja datan laadun. Mitään ongelmia ei löytynyt vaan tutkan pitäisi olla viimeisen päällä valmiina tarjoamaan tietoa kesän myräköistä.

Tässä on ollut hieman hiljaisempia kesiä mutta jatkuuko sama linja tänäkin kesänä vai onko luvassa jättilööppien kirkuvat otsikot maailmanlopun ukkosista? Ilmajohtoisessa omakotitalossa toivoo toki ensimmäistä vaihtoehtoa... Toisaalta taas kun käy selväksi että toivo on menetetty ukkosen välttämisen suhteen, mikäpä sen parempaa kuin lähteä autolla jahtaamaan kunnon addrealiiniryöppyä.

Täytyy vain yrittää pitää pieni hajurako koska Karkku ja päivämäärä 8.8.2010 on vielä tuoreessa muistissa. Silloin jättirakeet muotoilivat uusiksi niin tiili- kun peltikatteet, autoja laajoilta alueilta ja jopa peltihallien sivuseiniäkin uusittiin vakuutusyhtiöiden piikkiin.

Mutu -tuntumalla, tiettyjen kriteerien ja loogisten päättelyiden valossa, odotan että tulossa on helteinen kesä jonka rajuista ukonilmoista jopa Turku, joka yleensä jää ilman, saa oman suuren osansa. Syksyllä sitten näkee, kuinka oikeaan tai väärään osuinkaan, yksi kriteeri kun on poikkiteloin muuhun nähden. Mutta voin olla jopa kesän paras taikka sitten huonoin ukkosennustaja, riippuen ihan tuurista :D

24.6.2015 versio 3.2
Kesän ensimmäisen varsinaisen ukkospäivän myötä kaikki meni pieleen ja tutkaan ei välillä saanut ollenkaan yhteyttä. Ongelmaa korjatessa täytyi pitää tutka siinä tilassa missä se oli, rajoittamatta toimintoja, että näki missä ongelma on.

Varsinainen syy löytyi sadealuekuvista joihin datalähteessä oli tullut muutoksia ja tästä syystä niiden koko oli Geocache.fi:n ukkostutkapalvelimella muuttunut järjettömän suureksi. Nyt kaikki pitäisi olla viilattu kuntoon (samalla tehtiin myös palvelinsäätöä yms. fiksausta). Toistaiseksi sadealuelistassa määrä on normaalia alhaisempi kunnes kuvadata on päivittynyt.

Pahoittelut ongelmista!

22.6.2015 versio 3.12
Kuntavalinnasta löytyi bugi (esim. Tervo ja Tervola sekoittui), fiksattu

22.6.2015 versio 3.11
Sadealuiden läpinäkyvyys voi nyt toimia myös mm. hieman vanhemmissa selaimissa
Muuta pientä säätöä

10.8.2014 versio 3.1
Pieniä paranteluja tekniikkaan ja ulkonäköön

8.8.2014 versio 3.0
Uudistettu ulkonäkö

8.8.2014 versio 2.9
Sadealueiden fiksausta:

  • Projektiomuunnos, jonka myötä alueiden kohdistus parani huomattavasti.
  • Pehmennetyt sadealuekuvat
  • Oletusläpinäkyvyys muutettu täysin peittävästä 75% peittävään (jolloin kartta kuultaa läpi)

    6.8.2014 versio 2.8
    Lisätty mahdollisuus erotella maa- ja pilvisalamat jolloin pilvisalamat näytetään sinisävyisin kuvakkein.

    4.8.2014 versio 2.7
    Uudelle palvelimelle siirtymisen lisäksi lukuisia muutoksia ja fiksauksia, mm.

  • Luotu tämä sivu mistä löytyy lisätietoa tutkasta.
  • Salamamerkkien pitäisi nyt aina tulla sadealueiden päälle.
  • Sadealueet -latausta muutettu varmistamaan että lataa ja päivittää näytölle aina uudet sadealuetiedot. Ongelman sai tosin esiintymään vain vanhassa IE-selaimessa.

    Helena -myrsky 31.7.2014

    Median ennakkoon laajasti uutisoima Helena -myrsky iski Suomeen 31.7.2014. Tämä jo sinällään aiheutti Geocache.fi:n Ukkostutkalle poikkeuksellisen suuren käyttäjämäärän eikä tilannetta auttanut se, että ukkostutka olikin Geocache.fi:n tietämättä liitetty osaksi muita sivustoja. Kun vielä Aamulehti uutisessaan kertoi Geocache.fi:n ukkostutkasta ylitti käyttäjämäärä kriittisen massan ja ukkostutka kaatui täydellisesti kaataen mukanaan koko Geocache.fi -sivuston.

    Samana päivänä myös muut tahot Ilmatieteen laitosta myöten kärsivät laajoista ongelmista verkkopalveluissaan. Geocache.fi:llä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin poistaa ukkostutka käytöstä koska nopeaa keinoa asian korjaamiseen ei ollut. Seuraavaan iltaan mennessä ukkostutkan hätäversio jo pyöri uudella palvelimella, jolla tehoa on merkittävästi enemmän. Palvelun teknistä toteutusta on sittemmin muutenkin parannettu mutta vasta seuraavan laajan ukkosmyräkän myötä selviää, selviääkö ukkostutka nyt ongelmitta.